Méz a konyhában, avagy sütés-főzés mézzel

Természetes édesítőszer sütéshezédesítőszer sütéshez, cukor helyett méz, egészséges édesítőszer

  • Sütemény készítéséhez nem ajánlott karakteres ízű mézek, mint a gesztenyeméz vagy a hársméz használata, ugyanis a jellegzetes, erős aromájú mézek elviszik a sütemény ízét.
  • Ellenben a szakácsok kimondottan ajánlják a gesztenyemézet vadételek készítéséhez.
  • Sütéshez, főzéshez érdemes olcsóbb mézfajtákat használni vagy minél édesebb mézet, hogy ugyanazt az édességérzést kevesebb méz felhasználásával érjük el. Az egyik legédesebb méz a mézontófűméz, ami ízének köszönhetően kiváló sütni és főzni.

Cukor helyett méz

  • Mindenféle étel esetében helyettesíthetjük a cukrot mézzel. Nemcsak sütésnél helyettesíthető a cukor mézzel, hanem salátaöntetek, mártások készítésénél, főzelékek és egytálételek elkészítésénél, húsok pácolásánál. A méz kiváló kiegészítője müzliknek, natúr joghurtnak, sajtoknak.
  • Ha a mézet külön ki kell mérni és zsiradék is van a receptben, először a zsiradékot mérjük ki, mert a méz is nem tapad a mérőedény falához és könnyebb dolgunk lesz vele.
  • Ha az elkészítendő receptben folyadék hozzávaló is van, akkor minden deci folyadékot csökkentsük 2-3 cl-rel.
  • Ha cukor helyett mézzel készítünk egy receptet és nincs folyadék a recept hozzávalói között, csak tojás, zsiradék, akkor adjunk hozzá néhány kanállal több lisztet, hogy az állag megfelelő legyen.

A méz savassága

  • Ha a savasság gondot okoz, a méz savasságát szódabikarbónával tudjuk ellensúlyozni, de a legjobb ha a legkevésbé savas mézet – repceméz – használjuk a sütéshez, főzéshez.
  • Ellenkező esetben érdemes a napraforgómézet használni, mert bár a napraforgóméz a legsavasabb méz, de citrusos, savanykás íze kimondottan ajánlott sütemények készítéséhez.

Méz adagolása sütéshez, főzéshez

  • 1 teáskanál méz kb. 7 gr,
  • 1 evőkanál méz kb. 15-20 gr,
  • 1 dl méz kb. 14 dkg,
  • 10 dkg méz kb. 0,72 dl.

Cukor helyet méz arány

  • Édesítő erejét tekintve a méz jelentősen édesebb a cukornál, így ugyanolyan édes végeredményhez kevesebb mézet kell használni.
  • A cukor és a méz halmazállapotának különbsége miatt, természetesen kicsit módosítani is kell a recepteket. Itt konkrét számokat nehéz mondani, mert a méz víztartalma max. 20 % lehet, de érett termelői mézek esetében akár 16 % víztartalommal is lehet találkozni. (Ilyenkor kell a mézet kikönyörögni az üvegből.)
Kísérletezzük és használjuk bátran a mézet!

Forrás: www.bakonynektar.hu

Mézzel készült ételek receptjei:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.