Mi a méz?

Mi a méz?mi a méz?

A méz a virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által gyűjtött és átalakított terméke.
Mai ismereteink szerint a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással rendelkezik. Kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag tápanyagokban, tartalmaz tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, szerves savakat, enzimeket.
A méz élő táplálék, amely a benne lévő enzimeknek köszönhető és amely összefügg a méz gyógyító erejével.
A mézet sokan inkább ételként tartják számon, semmint gyógyszerként, pedig a méz emberekre és állatokra gyakorolt pozitív hatásai jelentősek. A méz emberi szervezetre gyakorolt gyógyító hatásairól itt olvashatsz.

Hogyan készül a méz?

A méhek a virágok és egyéb növényi részek nektármirigyeiből kiszívják a nektárt, amit a mézgyomrukban elszállítanak a kaptárban. A nektár enzimekkel keveredik. A kaptárig eljutott nektárt a méhcsalád a viaszlépekben tárolja, ott érleli, beállítja víztartalmát, majd amikor a méz megfelelő állapotú viaszlappal lefedi és így tárolja magának a téli gyűjtésmentes időszakra.

A nyers méz

A feldolgozatlan méz (egyáltalán nem vagy megfelelően hőkezelt, idegen anyaggal nem kevert) hatásos gyógyszer külsőleg és belsőleg egyaránt. Kémiai összetételének köszönhetően sokkal könnyebben emészthető, mint a cukor és nem készteti a szervezetet inzulin kiválasztására.

A méz szőlőcukra

A cukorral ellentétben a méz védi és fejleszti az emberi intelligenciát. Az agynak szőlőcukorra van szüksége, hogy működését fenntartsa. A méz kb. 32 %-ban tartalmaz szőlőcukrot, amivel a közvetlenül felszívódó monoszacharidok kategóriájába tartozik.
A méz szőlőcukra a leggyorsabban ható testi és szellemi energizáló anyag, ami azonnal javítja az ember teherbíró képességét. A méz összetételéről itt tudhatsz meg többet.

Mit nevezhetünk kézműves méznek?

Forrás:
Mucsi Imre: Apiterápia – Gyógyítás méhészeti termékekkel

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük