Melyik a legjobb méz?

Melyik a legjobb méz? Nem vagyunk egyformák, más az ízlésünk, így nem biztos, hogy ugyanazokat a mézeket szeretjük vagy tartjuk a legjobbnak.

A legjobb, legfinomabb méz: mindenkinek más

Ahány ember annyi szokás, annyi ízlés. Kérdés persze, hogy csak azért fogyasztjuk a mézet, mert finom és szeretjük vagy fontosnak tartjuk a méz jótékony hatásait is egészségünk megőrzése szempontjából.

Vegyes virágméz 

A vegyes virágmézek sok fajta növény nektárjából készülnek, ezért a virágmézeket akár “gyógymixnek” is nevezhetjük. Ezek a vegyes virágmézek a legösszetettebb mézek és ennek köszönhetően ezen mézek jótékony hatásai is sokrétűbbek, hiszen sok-sok gyógynövény különböző gyógyhatásait hordják magukban. A virágmézek főbb tulajdonságai:

  • fertőtlenítő hatásúak,
  • fertőzésgátlók,
  • nyugtató hatásúak,
  • vizelet és hashajtó hatásúak.

A vegyes virágmézeknek az íze is sokszínű, zamatos. Felhasználásuk univerzális: teába, kávéba, sütni, főzni, kenyérre vagy kalácsra kenve, mindenre kiváló édesítőszer.

Gyomorsav ellen: repceméz

Ha valakinek érzékeny a gyomra, akkor neki elsősorban a repceméz vagy annak egy kezelhetőbb változata a repce krémméz ajánlott, ugyanis a repceméz a legkevésbé savas méz, így a gyomorsavval küzdők is fogyaszthatják.

Cukorbetegeknek: akácméz

Egy másik kevésbé savas méz az akácméz, ami ráadásul a cukorbetegek részére is egy jó választás alacsony szacharóz tartalma miatt, illetve a virágpor allergiától szenvedőknek is a legjobb méz.

Gyulladáscsökkentésre: hársméz

A legerősebb gyulladáscsökkentő hatása a hársméznek van. Ezenkívül talán az egyik legkarakteresebb ízű méz. Gyulladáscsökkentő hatása mellett nem elhanyagolhatóak a hársméz alábbi jótékony hatásai sem:

  • nyugtató (idegrendszeri panaszokra, alvászavarokra),
  • fertőzésgátló,
  • lázcsillapító,
  • csökkenti a fejfájás és gyomorfájdalom tüneteit,
  • köhögéses, megfázásos betegségek hatékony gyógyítója.

Süteményekbe cukor helyett: napraforgóméz

A napraforgóméz a legsavasabb méz. Íze enyhén citrusos, ennek köszönhetően sütemények készítéséhez a legmegfelelőbb. Ez a természetes édesítőszer kiváló cukorhelyettesítő sütemények készítéséhez. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy amíg a repceméz a legkevésbé savas méz, addig a napraforgóméz a legmagasabb savtartalommal bíró mézfajta. Így, akinek érzékeny a gyomra, sok a gyomorsava korlátozza vagy kerülje a napraforgóméz fogyasztását.

Galagonyaméz: a szív méze

Ahogy a galagonya teát is a szív rendben tartására javasolja a szakirodalom, úgy a galagonyaméz is a szív méze. A galagonya elsősorban szíverősítő és nyugtató hatásairól ismert, összetevői támogathatják a szív és az erek problémáinak kezelését, fokozhatják a szívizom vérellátását és teherbírásának növelését, tágíthatják az ereket, felléphetnek az érelmeszesedés ellen, csökkenthetik a vérnyomást.

Ínyenceknek: gesztenyeméz, levendulaméz

Aki szereti az unikális ízeket, annak érdemes megkóstolnia a meglehetősen különleges ízű gesztenyemézet. Kissé kesernyés, de gesztenye utóízű mézfajta. Azok, akik amúgy nem igen kedvelik a mézet az édes íze miatt, meglepődve szeretnek bele a gesztenyeméz ízébe.
Magyarországon igencsak ritkaságnak számító levendulaméz elsősorban a nők kedvence. Tekintve, hogy nem ágyas méz, hanem a méhek a tihanyi levendulavirágokról hordták a nektárt, így íze sem elsősorban levendulaíz. A levendulaméz zamata citrusos, enyhén levendulás utóízzel.

Szóval, hogy kinek melyik a legjobb, legfinomabb, legegészségesebb méz, azt mindenki döntse el maga. Egy biztos, hogy mézet csak termelőtől érdemes venni, hiszen a bolti mézek összetétele egyre inkább erősen megkérdőjelezhető és származásuk bizonytalan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük