Magyar termelői méz

Mit jelent a termelői méz kifejezés?

Termelői mézről akkor beszélünk, amikor a mézet közvetlenül a méhésztől tudjuk megvásárolni vagy egy boltban (ez természetesen nem a multi) olyan mézet tudunk beszerezni, ami egy adott méhészhez, méhészethez köthető.
A méhészek jelentős része az általa megtermelt mézet nem palackozza és értékesíti kereskedőnek vagy a végső felhasználónak, hanem a méz egy mézcsomagoló üzembe kerül, ahol a többi felvásárolt mézzel elkeverve kipalackozzák és így kerül a boltok polcaira. Persze ezzel sem lenne semmi baj, ha ez a sok összekevert méz, csupán a magyar méhészek izzadságos munkájával megtermelt méz lenne, amiért tisztességes árat kapnak a magyar méhészek. Sajnos előfordulhat, hogy a jó minőségű mézeket silány minőségű külföldi mézzel keverik össze vagy  kínai rizsszirup, cukor kerül a mézekbe. És ki tudja még mi.

Miért jó termelői mézet vásárolni?

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy személyesen is tudsz találkozni a méhésszel, akkor számos kérdést fel tudsz neki tenni a méhekkel, a méhészkedéssel, a mézekkel kapcsolatban és meg is fogja tudni válaszolni azokat.
Ha a helyzet úgy adja, akkor az adott piacon, fesztiválon vagy egyéb gasztro rendezvényen van lehetőséged a mézeket megkóstolni. Lehet, hogy megdöbbensz, hogy mennyire más íze van a különböző mézeknek. Tudtad, hogy Magyarországon kb. 30 féle fajtamézet lehet termelni? Ahány méz, annyi íz és gyógyhatás.

Termelői méz vásárlás

Bár Magyarországon közel 20.000 méhész van, sok fajta méz termelhető és nagyon jó minőségű magyar mézek vannak, csak kevesen értékesítik kiüvegezve mézeiket.
Ha teheted vásárolj közvetlenül a termelőtől vagy olyan boltban, webáruházban, ahol magyar termelői mézet kapsz a pénzedért. Ne érd be kevesebbel!
Arról, hogy mi számít kézműves méznek itt olvashatsz.

A termelői méz vásárlás előnyei

  • Megtapasztalod a méz jótékony hatásait,
  • kisebb lesz az ökológiai lábnyomod,
  • újabb és újabb fajta mézeket ismersz meg,
  • sokat új ismeretet szerezhetsz a méhekről és a mézekről,
  • támogatsz egy helyi kistermelőt és annak családját,
  • elköltött pénzed helyben marad és újra helyben fog gazdát cserélni, lehet, hogy pont Nálad!

Bakonynektár Méhészet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük