Akácméz

Az akácméz Magyarországon az egyik legismertebb és legkedveltebb mézfajta. Sokan minden más méznél többre becsülik, úgymond kultusza van hazánkban és a környező országokban az akácméznek.

Az akácméz tulajdonságaimagyar akácméz

  • Színe a szinte víztisztától egészen világossárga árnyalatokig változhat. Néha zöldes árnyalatú.
  • Íze kellemesen édes, gyenge zamatú, kevésbé savas.
  • Illata akácvirágra emlékeztető.
  • Magas gyümölcscukor-tartalmának köszönhetően nagyon lassan kristályosodik. A tiszta akácméz évekig – akár 5 évig is – folyékony marad.

Az akácméz jótékony hatásai

  • Köhögés és emésztési zavarok esetén (gyomorsavtúltengés) jól alkalmazható,
  • tisztítja a májat és a beleket,
  • jótékonyan hat a légutakra,
  • fertőtlenítő hatású.

Cukorbetegek részére a legjobb választás alacsony szacharóz tartalma miatt.
A legkevesebb virágport tartalmazó mézek egyike, így allergiásoknak a legjobb választás.

Nem túl karakteres , akácvirágra emlékeztető íze, illata miatt sokoldalúan felhasználható.  Kiváló:

  • tea, kávé és kávé- és teakülönlegességek édesítésére,
  • kalácsra, kenyérre, különböző péksütemények mellé,
  • csak magában elnassolgatni,
  • magvakkal (dió, mandula, mogyoró stb.) és vagy aszalványokkal (áfonya, meggy, banán stb.) elkeverve,
  • müzlik, granolák, natúr joghurt édesítésére,
  • sütni és főzni.

Hol tudok akácmézet vásárolni?

Mézwebáruházunkban egyéb fajtamézeink mellett akácméz is kapható.
Elérhető kiszerelések 250 g, 500 g és 1000 g.

A magyar akácméz 2014 óta Hungarikum.

Hazánk az Amerikából származó akácfa 2. hazája. A 17. században került Európába és a 18. században Magyarországra. Azóta

Az akác származása és elterjedése Magyarországon

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük