A méz tárolása

Hol tároljam a mézet?

Ne tedd a mézet a hűtőbe! Bár nem árt a méznek az alacsony hőmérséklet, de a méz kiválóan érzi magát a kamrában, a konyhapulton.

Miben, hogyan tároljam a mézet?

Mézet ne tárold fémedényben, mert a Mn, ZN, Mg és Fe kationok növelik a méz HMF tartalmát, ami rontja a méz minőségét.
A mézet tárold abban az üvegben vagy műanyagflakonban, amiben vásároltad.
Tedd a mézet napfénytől és nedvességtől védett helyre, zárható üvegben, kerámia vagy agyag edényben, hogy semmi esetre se tudja a környezet páratartalmát felvenni.

Kristályos méz

Ha nem szereted a kristályos mézet érdemes meleg helyen tartani, ahol a kristályosodási folyamat lassabban zajlik le. De ne félj a kristályos mézektől, azokban semmiféle minőségi változás nem történt csupán a magas szőlőcukor tartalomnak köszönhetően kristályosodnak ki.
A méz kristályosodásáról itt olvashatsz.

Megromlik a méz? A méz eltarthatósága

A helyesen tárolt méz nem tud megromlani. Biztosan Te is hallottál, olvastál már róla, hogy a piramisokban is találtak mézet, amik nem ebben az évezredben kerültek oda és a minőségük kifogástalan volt.
A méz korlátlan idejű eltarthatóságát cukortartalma biztosítja, mely a méz szárazanyagtartalmának kb. 95-99 %-át adja. A méz összetételéről itt olvashatsz bővebben.
A méznek igazából nincs fogyaszthatósági, minőség megőrzési ideje, de az üvegre mindig kell írni valamit.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük