A méz sebgyógyító hatása

A méz sebfertőtlenítő, sebgyógyulást gyorsító hatása

A méz sebgyógyító hatása régóta ismert, már az ókori egyiptomiak, a görög-római kori orvosok és Amerikai őslakosai is alkalmazták a mézet vágásokra és sebekre kezelésére.
A méz nyílt sebekre, horzsolásokra, vágásokra, égésekre vagy fekélyekre alkalmazható, ami elősegíti a seb száradását, illetve gyógyulását, mivel megakadályozza a fertőzés elterjedését.
A seb úgy gyógyul be, hogy csak minimális heg marad rajta. A mézben rejlő számos tulajdonság segíti elő a fertőzések elleni harcot és a gyógyulást.

A méz gyulladást csökkentő hatása – gyulladt sebek kezelése

A méz magas természetes cukortartalmának köszönhetően megszünteti a gyulladást és csökkenti a sebekben található folyadék mennyiségét. Ez az ozmózis folyamat. A méz megakadályozza a baktériumok szaporodását, ami savas kémhatásának, illetve egy enzim működésének köszönhető, amelyik hidrogén-peroxidot termel. Ezek segítségével nedves és védett marad a seb környéke, ezáltal gyorsan gyógyul és a hegesedésre való esély is csökken. A méz olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek a méhek által felkeresett növényekből származnak. Ezen összetevők befolyása megsokszorozza a méz által kifejtett antibakteriális és sebgyógyító hatást.
A kereskedelmi fogalomban kapható mézeket pasztörizálják, amely folyamat elpusztítja azt az enzimet is, amelyik felelős a hidrogén-peroxid termelésért. Ez azt eredményezi, hogy ezen az eljáráson átesett mézek kevésbé vagy egyáltalán nem lesznek antibakteriális és gyógyító hatásúak. Ez is egy ok, a magyar termelői méz vásárlására.
A mézet hidratáló és bőrtápláló kozmetikai krémekben is használják, de gyógyszertári készítményekben is megtalálható, amelyeket nyílt sebeken, gyulladt felületeken, fekélyeken, visszereken lehet hatásosan alkalmazni. A méz tiszta feldolgozatlan formában szintén használható a fertőzések ellen, de elősegíti a szövetek regenerálódását és csökkenti a hegképződést.

Égési sérülések kezelése házilag, mézzel

Ha az égési sérülést azonnal bekenjük mézzel, akkor a vízhólyag kialakulásának, megnagyobbodásának  kockázata csökkenthető és a méz gyorsítja az új szövetek regenerálódását. Embereknél és állatoknál egyaránt.
Minden méz remekül alkalmazható sebek kezelésére, de a levendulaméz sebgyógyító hatása kiemelkedő.
Forrás: Mucsi Imre – Apiterápia gyógyítás méhészeti termékekkel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük