A méz összetétele

Magyar mézA méz

A méz kiváló szénhidrátforrás, mely az emberi szervezet számára fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, savakat, flavonoidokat és egyéb bioaktív anyagokat tartalmaz. Mi a méz?

Cukrok

A méz 95-99 %-át a szárazanyag teszi ki. Ennek nagy része egyszerű cukrokból áll: gyümölcscukorból és szőlőcukorból. Kis mennyiségben másféle cukrok is jelen vannak: diszacharidok (szaharóz, maltóz, izomaltóz), egy kevés triszacharid és oligoszacharid. Bár ezeknek mennyiségileg csekély jelentőségük van, jelenlétük információt szolgáltat a méz esetleges hamisításáról vagy botanikai eredetéről.

Víz

Csak a 18 °alatti víztartalmú mézek tarthatók el az erjedés kockázata nélkül. A végleges víztartalom számos tényezőtől függ pl. időjárás, kaptáron belüli páratartalom.

Vitaminok

A szakszerűen tárolt méz képes akár két évig is megőrizni vitamintartalmát.
A méz vitamintartalma:

  • tiamin (B1),
  • riboflavin (B2),
  • C-vitamin,
  • piridoxin (B6),
  • nikotinsav (B3),
  • folsav (B9),
  • pantoténsav (B5),

amelyek mennyiségét befolyásolja a méz virágportartalma.

Szerves savak

A szerves savak a méz igen fontos összetevői, bár mennyiségük nem jelentős. A szerves savak felelősek a méz savasságáért, illetve nagy szerepet játszanak a méz jellegzetes ízében.

Ásványi anyagok

A mézek ásványi anyag tartalma nem számottevő, de megtalálható benne szinte minden ásványi anyag, ami  az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen.

  • Kálium 46 mg
  • Foszfor 18 mg
  • Klór 18 mg
  • Nátrium 7 mg
  • Magnézium 6 mg
  • Kalcium 5 mg
  • Kén 1 mg

A sötét színű mézeknek, pl. gesztenyeméz, mézharmatméz nagyobb az ásványi anyag tartalma.

Nyomelemek

  • Réz 95 µg
  • Vas 1209 µg
  • Flour 40 µg
  • Mangán 27 µg
  • Cink 361 µg

Forrás:
Mucsi Imre: Apiterápia – Gyógyítás méhészeti termékekkel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük